Vai zinājāt, ka “baltās vannas” hidroizolācijas risinājums ir zaļais risinājums?
15.11.2022

Arvien vairāk mums jāizdomā jauni risinājumi, kas palīdzētu samazināt mūsu kā patērētāju negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. Pasaulē ir daudz veidu, kā mēs varam dot ieguldījumu zaļākas pasaules veidošanā. Uzņēmumā Primostar esam veikuši ievērojamas investīcijas mūsu pašu izgudrotā iebūvētā hidroizolācijas risinājuma izstrādē un materiālu ražošanā. Optimalitāte padara to par zaļu un ilgtspējīgu hidroizolācijas risinājumu pēc būtības.

Lai labāk izprastu šī risinājuma zaļos un optimālos aspektus, mūsu “baltās vannas” risinājuma pamatā esam izvirzījuši šādus atslēgvārdus:

  • izejviela
  • izejvielu daudzums
  • uzstādīšanas izmaksas
  • piegāde
  • ilgums


Crack Inducer Profile - Controls shrinkage cracksAiz šiem atslēgvārdiem slēpjas iespējas, ar kurām varam samazināt patēriņu. Aplūkosim sīkāk, kā tie darbojas kā ietaupījuma aspekti iebūvētā hidroizolācijas risinājumā.

Zaļāks iebūvētais hidroizolācijas risinājums jeb “baltās vannas” metode pamatā sastāv no trim daļām:

  1. plaisu veidotājs – kontrolē rukuma plaisas
  2. salaiduma šuvju profils – hidroizolē salaiduma šuves
  3. kristāliskais piemaisījums – nodrošina betona ūdensizturību​

Kas padara “baltās vannas” risinājumu par zaļo risinājumu?


Izejvielas

“Baltā vanna” jeb iebūvētais hidroizolācijas risinājums ir ievērojami optimālāka un zaļāka izvēle nekā “melnā vanna”.

WPM salaiduma šuvju profili galvenokārt sastāv no divām izejvielām:

  1. cinkota tērauda loksnes
  2. minerālā pārklājuma materiāla

Cinkota tērauda loksne tiek iegūta vienā no ekonomiskākiem izturīga metāla ražošanas veidiem, kur cinka vannā izmērcētais tērauds vairākas reizes palielina tā kalpošanas laiku. Un pēc paša materiāla kalpošanas laika beigām to ir iespējams pārstrādāt.

Minerālais pārklājums satur dabiskas sastāvdaļas, kas ir drošas apkārtējai videi.

Kristāliskā piemaisījuma galvenās sastāvdaļas ir alumīnija hidroksīds, kalcija hidroksīds un silīcija dioksīds, kas dabā ir ļoti izplatīti savienojumi. Pateicoties komponentu īpašībām, kristāliskais piemaisījums reaģē ar betonā esošajiem savienojumiem un veido kristālisku struktūru, kas neatgriezeniski aizver poras, kapilārus un mikroplaisas, tādējādi samazinot ūdens iekļūšanu betonā. Ar šo procesu betons iegūst “pašārstēšanās” spēju.

Sīkāk nav iespējams izskaidrot kristāla struktūras veidošanās procesa reakciju vienādojumus, jo visu piedevu receptūras un ķīmiskais sastāvs, kas samazina betona kapilāro ūdens uzsūkšanos, ir patentēts.

Izejvielu daudzums

Tā kā “baltajai vannai” izmantoto materiālu daudzums ir 2–8 reizes mazāks, salīdzinot ar ruļļu membrānu risinājumu, tiek panākts ievērojams resursu ietaupījums gan materiālu ražošanā, gan transportēšanā.


Uzstādīšanas izmaksas

Lieli ietaupījumi rodas arī materiālu uzstādīšanā. Pašlīmējošo un pašsaķerošo membrānu hidroizolācijas materiālu gadījumā nav nepieciešams membrānu piededzināt pie konstrukcijas ar gāzes degli, un līdz ar to tiek optimizēts materiāla patēriņš. Ja visa konstrukcija jāpārklāj ar membrānu, tad pēc mūsu aprēķiniem materiāla daudzums būs vismaz 2x lielāks nekā risinājumā, kur hidroizolācija tiek veikta pašā konstrukcijā. Pamatojoties uz vismaz dubultu materiāla daudzuma ietaupījumu, varam sagaidīt arī vismaz divkāršu atšķirību darbaspēka izmaksu apjomā.

Piegāde

Iepakojot WPM® profilus, esam ievērojuši flatpack filozofiju, kas ļauj vienlaikus uzglabāt un transportēt vairāk, pateicoties plakanā iepakojuma izmantošanai. Ar to mēs sniedzam ieguldījumu ekoloģiski ilgtspējīgā darba veidā, kur samazinām transportēšanas un uzglabāšanas vietu, tāpēc ar vienu un to pašu transporta līdzekli varam vienlaikus pārvadāt ievērojami lielāku preču daudzumu un tādējādi ietaupīt CO2 un citas emisijas.

Ilgums

Piedaloties vairākos betona konstrukciju atjaunošanas procesos, redzējām, ka 100 gadus vecas betona konstrukcijas gadījumā betona daļa 20 cm zem zemes uzvedas savādāk nekā virs zemes esošā daļa – tā nekarbonizējas un nenoārdās. Tas nozīmē, ka, ja māja ir uzbūvēta tā, lai tā kalpotu 100 gadus, hidroizolācijas risinājums konstrukcijas iekšpusē kalpos tikpat ilgi, cik pati konstrukcija. Taču membrānas hidroizolācijas materiālu kalpošanas laiks ir 25–50 gadi, kas ir 2–4 reizes īsāks nekā iebūvētajam hidroizolācijas risinājumam. Ņemot vērā visu ēkas dzīves ilgumu, tas kopumā saīsina kalpošanas laiku 4–16 reizes, kas savukārt nozīmē arī 4–16 reizes lielāku materiālu patēriņu.


Rezumējot, iebūvētais hidroizolācijas risinājums jeb “baltās vannas” risinājums ir pilnīgs, ilgtspējīgs un videi draudzīgs hidroizolācijas risinājums pazemes dzelzsbetona konstrukcijām. Turklāt, ņemot vērā, cik daudz Primostar gadu gaitā ir palīdzējis izveidot iebūvēto hidroizolācijas risinājumu, esam samazinājuši dažādu membrānu materiālu ražošanu, izmantošanu un transportēšanu uz dažādiem veikaliem un būvlaukumiem par aptuveni 5 529 600 kg – plus transportēšanas laikā radušās siltumnīcefekta gāzes.

Vairāk par materiāliem:

Plaisu veidotāja profils jeb WPM® Crack Inducer Profile


Plaisu veidotāja profils ir izstrādāts, lai kontrolētu un hidroizolētu rukuma plaisas pazemes dzelzsbetona konstrukcijās, kur ārējās membrānas vietā tiek izmantots ūdensizturīgs betons. Ievērojām, ka, ielejot uzreiz lielāku betona tilpumu, vienmēr parādās rukuma plaisas, kuras kristāliskais piemaisījums nevar aizvērt. Tas pats notiek ar starpgriestiem pazemes autostāvvietās. Lai gan kristāliskā piedeva aptuveni 45 dienās var “aizaudzēt” plaisas līdz pat 0,4 mm, dinamiskā plaisa pazemes autostāvvietā ir pastāvīgā kustībā (paplašinās-sašaurinās), un tāpēc tai nekad nav pietiekami daudz laika, lai pilnībā “aizaugtu”. “Pašārstēšanās” process gan sākas, bet laika ziņā tas nekad nebeidzas. Kontrolējamo plaisu veidošanai uzstādītais profils nodrošina arī dinamiski noslogotās konstrukcijas ūdensnecaurlaidību.


Ir svarīgi izcelt plaisu veidotāja profila formu. Mēs to esam izstrādājuši, lai konstrukcijā izveidotu savienojošo plaisu, kas saglabā konstrukcijas nestspēju.

Salaiduma šuvju profili jeb salaiduma loksnes


WPM® šuvju profili ir izgatavoti no 0,5 vai 0,7 mm cinkota tērauda loksnes, kuras viena puse ir pārklāta ar speciālu elastīgu minerālo pārklājumu. Minerālais pārklājums palīdz nodrošināt profila labāku saķeri ar betonu, kā arī ūdensnecaurlaidību.


Salaiduma šuvju profili tiek uzstādīti betonā liešanas laikā, kā arī pirms liešanas, plaisu veidotāja elements tiek uzstādīts starp armatūras stieņiem pirms liešanas. Profilus uzstāda betona liešanas uzņēmums. Ar iebūvēto hidroizolācijas risinājumu mēs ievērojami ietaupām laiku un līdz ar to arī darbaspēka izmaksas.

Kristāliskais piemaisījums

Kristāliskais piemaisījums dod betonam “pašārstēšanās” spēju, kas var aizvērt betonā radušās statiskās plaisas, kuru atvēruma platums ir mazāks par 0,4 mm. Piemaisījuma reaģē ar betonā esošo brīvo kaļķi un veido kristālisku struktūru, kas neatgriezeniski aizver poras, kapilārus un mikroplaisas, tādējādi samazinot ūdens iekļūšanu betonā. Ar šo reakciju betons iegūst “pašārstēšanās” spēju. Kristāliskā piemaisījuma sastāvdaļas ir videi droši dabā sastopami materiāli. Piedeva jau ir pievienota betona maisījumam betona rūpnīcā.

Ja vēlaties uzzināt, vai un kā mēs varam padarīt jūsu betona konstrukciju ūdensizturīgu, sazinieties ar mums, un mēs kopā izskatīsim jūsu projektu.


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


Vai WPM® Crack Inducer Profils aizstāj hidroizolācijas ruļļu materiālus?
September 2022