Hidroizolācija: “baltās vannas” metode
08.02.2022

Mēs uzņēmumā Primostar strādājam ar hidroizolāciju vairāk nekā divdesmit gadus. Mēs pārdodam hidroizolācijas materiālus dzelzsbetona konstrukcijās, kas paredzētas, lai padarītu ēku un būvju daļas, kas atrodas zem zemes līmeņa, ūdensnecaurlaidīgas.
Mēs šos materiālus arī uzstādām.

Gadu gaitā esam redzējuši, kā tirgus ir pārgājis no veco klasisko hidroizolācijas materiālu jeb “melnās vannas” metodes izmantošanas uz jaunu, modernu versiju – “baltās vannas” metodi.

 
 

1. attēls
“melnās vannas” metode

2. attēls
“baltās vannas” metode



1. attēls: Betona plātņu pamatu un pagraba sienas hidroizolācijas savienojums. Šai “melnās vannas” metodei tiek izmantotas divas ūdensnecaurlaidīgas membrānas. Betona konstrukciju hidroizolācija

2. attēls: Betona plātņu pamatu un pagraba sienu savienojuma hidroizolācijai tiek izmantota 125 mm ar minerālu pārklājumu šuvju loksne. Turklāt betona maisījumam pievieno kristālisku piemaisījumu.

Melnā vanna” ir hidroizolācijas sistēma, kurā pirms betona ieliešanas ēkas pazemes virsma ir iepriekš izolēta ar ūdensnecaurlaidīgu membrānu. Pēc konstrukcijas betona liešanas sienas un apgrieztie jumti tiek hidroizolēti ar līmējošu ūdensnecaurlaidīgu membrānu.

Baltā vanna” ir hidroizolācijas sistēma, kurā izmanto betona maisījumus ar ūdensizturīgu piedevu. Turklāt, izmantojot “baltās vannas” metodi, ir jānodrošina ūdensizturība visās darba šuvēs, piemēram, izmantojot WPM® darba šuvju profilus.

Membrānu hidroizolācijas risinājumam "melnā vanna" ir lielākas materiālu un darbaspēka izmaksas nekā "baltās vannas" metodei.

“Baltās vannas” metode


"Baltās vannas" metode sastāv no trim daļām, no kurām pirmā ir kristālisks piejaukums, ko pievieno betona maisījumam betona daļā. Otrkārt, betona šuvēm pirms liešanas tiek pievienoti darba šuvju profili. Un, treškārt, mēs varam izmantot plaisu veidošanas profilu, lai vienlaikus ielietu lielāku betona daudzumu.


Attēlā redzams, kā šuves profils WPM® Metal Sheet Waterstop 125L BIT (pēc pasūtījuma izgatavots produkts) paliek flīžu pamatnē, padarot savienojumu starp flīžu pamatu un sienu ūdensizturīgu.

Kristālisks piemaisījums


Būvniecības nozares pastāvīgais izaicinājums ir darīt vairāk īsā laikā un ar zemākām izmaksām.

Nozīmīgākais cenu spiediens Igaunijā bija iepriekšējās krīzes laikā no 2009.-2010. gadam, kad celtnieki vēlējās jaunus, zemākas cenas risinājumus.

Mēs izpildījām tirgus prasības, aizstājot “klasiskos” bitumena vai mākslīgo materiālu hidroizolācijas materiālus ar kristālisku piemaisījumu, kas tiek pievienots betona maisījumam rūpnīcā. Kopš 2009. gada lielos būvlaukumos piedāvājam pilnu hidroizolācijas risinājumu ar kristālisko piedevu un citiem šīs sistēmas produktiem, tai skaitā darba un deformācijas šuvju lentēm.

Šādi mēs piedāvājām pilnīgu hidroizolācijas risinājumu pazemes, dzelzsbetona konstrukciju hidroizolācijai vismaz uz pusi lētāk nekā iepriekš.

Kristāliskais piemaisījums piešķir betonam “pašatveseļošanās” spēju un kopā ar ūdeni, kas nokļūst plaisā piemaisījums var aizvērt betona statiskās plaisas, kuru atvēruma platums ir mazāks par 0,4 mm.


1. attēls: Betons pirms un pēc saskares ar ūdeni (~ 14 dienas). Betona konstrukciju hidroizolācija ar kristālisko piemaisījumu.


Kad sprauga ir pakļauta pastāvīgai dinamiskai slodzei, t.i., pastāvīgi kustas, piemaisījums, kas palielina betona ūdensizturību, nevar aizpildīt plaisas, kuru atvērums ir lielāks par 0,4 mm.

Šuvju profili

Kad inženieri aprēķina 0,2… 0,3mm saraušanos dzelzsbetona konstrukcijai būvprojektā, tad reāli vēl var gadīties, ka radušās plaisas atveras vairāk par 0,4mm un nesaaug kopā.

Strādājot pie dažādiem projektiem, mēs redzējām, ka reizēm joprojām parādās plaisas, kas nav ūdensnecaurlaidīgas. Līdz ar to bija jāatrod strādājošs risinājums. 2018. gadā mēs uzsākām dažādu ūdensnecaurlaidīgu profilu ražošanu Igaunijā kopā ar Primostar Tootmine OÜ, kas ļāva mums atrisināt iepriekš aprakstīto problēmu.

Mūsu produktu klāstā ir ūdensnecaurlaidīgi lokšņu metāla profili, kas uzstādīti šuvēs gan ruļļu, gan lokšņu profilos. Otrkārt, plātņu pamatu šuvēm piedāvājam ūdensnecaurlaidīgu sietu un lokšņu metāla “Formwork Waterstop profilus”.

Tāpat esam radījuši risinājumu dzelzsbetona konstrukciju saraušanās kontrolei, lai plaisa uzreiz būtu ūdensizturīga vēlamajā vietā. Risinājums ir WPM® Crack Inducing Waterstop profils. Šis profils ir veidots tā, lai radušās plaisas konstrukcijas šķērsgriezumā būtu konusveida.
Konusveida formas plaisa būtiski nesamazina konstrukcijas izturību, un tādējādi mēs varam izveidot šādu plaisu nesošajās konstrukcijās.

Gif 1


2. attēls






Gif 1: WPM® Crack Inducing Waterstop konusveida formas plaisa, kas ir uzreiz ūdensizturīga. Hidroizolācijas šķīdums ar šuvju profiliem un kristālisku piemaisījumu.

2. attēls: Lietojot WPM® plaisu veidošanas profilus, noteikti ievadiet betona liešanas apjomu 3D automātiskajā plaisu veidošanas kalkulatorā, lai atrastu labāko iespējamo profila izkārtojumu.

Mēs izmantojam WPM Crack Inducing Waterstop profilu, ņemot vērā konstrukcijas pastiprinājumu un biezumu.


Par to, kā kontrolēt betona saraušanos, stāsta CIVEN dizaina biroja dizainers Paavo Pikandi un Primostar Tootmine un Primostar vadītājs Indrek Uusalu.

 
 
Pateicoties Primostar Tootmine profiliem un kristāliskajam piemaisījumam, betona konstrukciju hidroizolācija kļuva ievērojami ātrāka, lētāka un videi draudzīgāka.

Ja jūs interesē mūsu risinājumi, lūdzu, sazinieties ar mums, un mēs kopā izskatīsim projektu.


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


3D automātiskais plaisu veidošanas kalkulators
06.01.2022