Vai WPM® Crack Inducer Profils aizstāj hidroizolācijas ruļļu materiālus?
September 2022

Hidroizolācijas risinājums Tērbatas ielā 72

Kāpēc pazemes konstrukciju gadījumā no risinājuma ar ruļļu hidroizolācijas membrānu mēs pārgājām uz hidroizolācijas risinājumu konstrukcijas iekšpusē jeb “baltās vannas” metodi?

No sākotnējā projekta plāna redzams, ka ir projektēts ruļļu hidroizolācijas membrānas risinājums. Tomēr, rūpīgāk izpētot pazemes telpu izmantošanas veidu un mērķus, bija skaidrs, ka šai konstrukcijai nav nepieciešams membrānas hidroizolācijas risinājums, jo to galvenokārt izmanto automašīnu novietošanai un priekšmetu uzglabāšanai. 

Tā kā konstrukcijas iekšpusē esošais hidroizolācijas risinājums ir lieliski piemērots šādai lietošanai, bija loģiski pāriet uz “baltās vannas” risinājumu. Un tā mēs sākām pārveidot visu hidroizolācijas koncepciju.



Sākotnējais membrānas hidroizolācijas risinājums

Kas attiecas uz membrānas hidroizolācijas risinājumu oriģinālajos rasējumos, pazemes konstrukcijas sienām bija paredzēts Silver-Seal, zem betona grīdas plātnes – Bentofix BTG 5000, bet konstrukcijas salaiduma šuvēs – Waterstop RX-101 māla lente.


NB! Šie hidroizolācijas materiāli noteikti ļoti labi kalpo savam mērķim, ja tie tiek pareizi izmantoti pareizajā vietā. Tomēr šim projektam šie materiāli bija nepiemēroti, tāpēc tie tika nomainīti.


Šis projekts skaidri parādīja, cik svarīgi izskatīt projekta hidroizolācijas risinājumu jau sākotnējā stadijā, lai risinājumu varētu novērtēt un pēc vajadzības pārveidot.

Primostar jaunais “baltās vannas” jeb iebūvētais hidroizolācijas risinājums

Noklikšķinot uz PDF ikonas   , tiks lejupielādēts PDF dokuments par jauno “baltās vannas” risinājumu un to, kādi materiāli un kādās vietās tika izmantoti Tērbatas ielā 72.

Par laimi, pirms betonēšanas darbiem varējām mainīt projekta hidroizolācijas plānu, kas ļāva savlaicīgi veikt nepieciešamās izmaiņas projektā. Tāpēc visi esošie membrānu hidroizolācijas materiāli tika nomainīti pret Primostar hidroizolāciju pašā konstrukcijas iekšienē jeb “baltās vannas” risinājumu.

Primostar “baltās vannas” risinājums sastāv no trim komponentiem:

  1. Pats svarīgākaisCrack Inducer profils – kontrolē un hidroizolē rukuma plaisas, vienlaikus saglabājot konstrukcijas izturību.

  2. Salaiduma šuvju profili – hidroizolē grīda-siena, siena-griesti salaiduma šuves

  3. Kristāliskais piemaisījums – piešķir betonam “pašārstēšanās” spēju, ļaujot aizvērt statiskās plaisas līdz 0,4 mm.

1. WPM® Crack Inducer profils

 2. WPM® Salaiduma šuvju profili

3. Kristāliskais piemaisījums


Primostar “baltās vannas” jeb iebūvētais hidroizolācijas risinājums


Kāpēc “baltās vannas” risinājums šim projektam bija piemērotāks?

Apsverot pareizo hidroizolācijas sistēmu projektam, mums jājautā, kam tiks izmantota pazemes telpa un kā konstrukcijas tiek projektētas (stāvvieta, noliktava, serveru telpa, nojume utt.). Ņemot vērā to, zinām, kādi hidroizolācijas nosacījumi ir jāievēro, lai projekts izdotos.

Pamatojoties uz projekta plānu un projekta vadītāja teikto, zinājām, ka šī pazemes telpa tiks izmantota automašīnu novietošanai, velosipēdu uzglabāšanai, papildu iekārtu turēšanai utt. Tādā veidā mēs zinājām konstrukcijas projektu un nosacījumus, kas jāievēro. Zinām, ka membrānas hidroizolācija jeb “melnās vannas” metode ir ideāls risinājums, ja konstrukcijai jābūt arī tvaiku un gāzes necaurlaidīgai. Tas nozīmē, ka nekas neizkļūst cauri grīdas plātnei un sienām. Ar šādiem apstākļiem mēs varam padarīt dzīvojamās telpas vai citas svarīgas pazemes telpas gāzes vai ūdens tvaiku necaurlaidīgas, nešauboties, ka gāze vai ūdens tvaiki var sabojāt telpu vai tajā esošos priekšmetus.

Runājot par “baltās vannas” risinājumu, tas salīdzinājumā ar “melnās vannas” risinājumu atbilst gandrīz visiem nosacījumiem, izņemot gāzes un tvaiku necaurlaidībai. Tas tāpēc, ka kristāliskā piedeva var noturēt ūdens un mitruma infiltrāciju, bet ne tvaiku un gāzes infiltrāciju. Paturot to prātā, varam izmantot iebūvēto hidroizolācijas sistēmu, kurai nav jābūt tvaiku un gāzes necaurlaidīgai – un šis projekts precīzi atbilda šai kategorijai! Taču, ja konstrukcijām atsevišķās vietās jābūt gāzes necaurlaidīgām, zem grīdas plātnes varam izmantot speciālu gāzes necaurlaidīgu plastmasas plēvi vai membrānu hidroizolāciju.

Zinot projektētās konstrukcijas lietošanas mērķi, varam izlemt par labāko risinājumu, kas atbilst lietotāja vajadzībām. Tas ir svarīgi, aplūkojot projekta budžetu un laika ierobežojumus. “Baltās vannas” risinājums laika un izmaksu ziņā parasti ir izdevīgāks, salīdzinot ar membrānas hidroizolācijas risinājumu. Membrānas hidroizolācijas risinājums būtu bijis tikpat apmierinošs un hidroizolējis ēku, taču, aplūkojot konstrukciju un paturot prātā ēkas vajadzības, ir skaidrs, ka tai nav jābūt tvaika vai gāzes necaurlaidīgai, tāpēc membrānas hidroizolācija tika aizstāta ar iebūvēto hidroizolācijas risinājumu.

Šajā ierakstā parādījām izmaksu aprēķinus abiem hidroizolācijas risinājumiem – kā vairāk un ātrāk ieliet betonu ar WPM plaisu veidotāja profilu, vienlaikus hidroizolējot visu konstrukciju? Īsāk sakot, izmaksu ietaupījums ir līdz pat 50%, ja ne vairāk. Turklāt laika ietaupījums uz uzstādīšanu ir aptuveni 80%.

Primostar iebūvētā hidroizolācijas risinājuma priekšrocības

Betona rūpnīcā betonam tiek pievienota kristāliskā piedeva, un profilus uzstāda betonēšanas uzņēmums. Nav nepieciešama papildu hidroizolācijas komanda – ietaupiet laiku un naudu!

Turklāt hidroizolācijas materiālu uzstādīšanu konstrukcijas iekšpusē neietekmē laikapstākļi – lietus, sniegs, temperatūras svārstības utt. Lielisks fakts – mūsu profilus var uzstādīt pat 50°C temperatūrā – salaidumu šuvju profilu minerālais pārklājums ir tik izturīgs!

Salaiduma šuvju profilu uzstādīšana ir vienkārša, ātra un bez problēmām.

Izmantojot “baltās vannas” hidroizolācijas risinājumu pazemes betona konstrukcijās, vienas un tās pašas konstrukcijas hidroizolācijai izmantojam par aptuveni 75% mazāk hidroizolācijas materiālu un aptuveni par 175% mazāk hidroizolācijas materiālu visā ēkas kalpošanas laikā, kas savukārt saudzē dabu!


Tērbatas 72 uzstādīta WPM® salaiduma šuvju profili

Kas jāatceras, pielietojot “baltās vannas” hidroizolācijas risinājumu

Pielietojot “baltās vannas” hidroizolācijas risinājumu, ir jāņem vērā dažas īpašības – kā ar jebkuru citu hidroizolācijas sistēmu tā nedarbosies, ja tā tiks uzstādīta slikti, gluži tāpat ir arī ar šo “baltās vannas” risinājumu.

“Baltās vannas” risinājuma gadījumā kritiska nozīme ir tam, cik labi ir veikti betonēšanas darbi. Ja betons nav pareizi ieliets un apstrādāts, nākotnē var rasties ūdens sūces. Protams, kristāliskais piemaisījums sāks darboties, lai aizvērtu plaisas, kas laiž cauri ūdeni, bet tikai līdz 0,4 mm. Lielākā problēma, ko mēs redzam, ir tā, ka betons tā ieliešanas laikā netiek pietiekami vibrēts, lai tas būtu pēc iespējas blīvāks un lai gaiss tiktu izvadīts no betona. Ja betons nav pietiekami blīvs un tajā ir gaisa burbuļi, tas padara šo daļu par konstrukcijas vājāko daļu un rada saraušanās plaisu, kā rezultātā rodas sūce. Labākais veids, kā novērst šo problēmu, ir izglītot savus darbiniekus un apspriest konkrēta darba nozīmi!

Mūsu pieredze rāda, ka vidēji 3000m² grīdas konstrukcijā ir aptuveni 0–5 plaisas, kuras pēc tam ir nepieciešam injicēt. Tas notiek, ņemot vērā cilvēku pieļautās kļūdas betonēšanas darbos. Var arī gadīties, ka dažas plaisas rodas kādas konstruktora kļūdas dēļ. Šādas plaisas var viegli novērst, injicējot injekcijas sveķus noplūdes spraugās. Lieliem projektiem šādas atsevišķas sūces ir parasta lieta. Bet kopumā, ja betonēšanas darbi tiek veikti pareizi, mūsu “baltās vannas” risinājums darbojas nevainojami!

Starpfāzē projektā Tērbatas ielā 72 konstatējām apmēram divas sūces plaisas, caur kurām ūdens bija sācis sūkties un kristāliskais piemaisījums sācis tās “aizaudzēt”. Šīs plaisas nebija nepieciešams injicēt, jo kristāliskais piemaisījums tās jau bija aiztaisījis.
Apskatot plaisu veidotāja šuves, redzam, ka tās visas ir sausas. Tas nozīmē, ka tas lieliski veic savu darbu – kontrolē rukuma plaisu atrašanās vietu un vienlaikus noblīvē tās no ūdens.


SIA Largus Būve atsauksmes

Kā jūs raksturotu sadarbību ar Primostar?

“Bijām priecīgi par Primostar piedāvājumu. Visa komunikācija, preču pasūtīšana un piegāde noritēja raiti. Labākais bija tas, ka viņi mums palīdzēja pārveidot mūsu esošo ruļļu hidroizolācijas risinājumu par iebūvēto hidroizolācijas risinājumu. Turklāt viņi uzturēja lieliski komunikāciju tieši ar ģenerāluzņēmēju un projektētājiem.”


Kā jūs vērtējat Primostar “baltās vannas” risinājumu?

“Iepriekš jau bijām sadarbojušies ar SIA Primostar Žagatu ielā 7, un tāpēc “baltās vannas” risinājums šķita pareizs lēmums arī projektam Tērbatas ielā 72.


Vai Largus Būve nākotnē plāno izmantot Primostar “baltās vannas” risinājumu?

“Mēs noteikti turpināsim sadarboties ar Primostar un redzam, ka iebūvētais hidroizolācijas risinājums Latvijā kļūst arvien populārāks.”

SIA Largus B​ūve 
Betonēšanas darbi

Sergejs Ļipanovs
Direktors


SIA YIT Latvija atsauksmes

Kādas bija jūsu pirmās domas, kad Largus Būve ieradās, lai pārrunātu Primostar “baltās vannas” hidroizolācijas risinājuma pielietošanu Tērbatas ielā 72?

“Largus Būve vērsās pie mums ar priekšlikumu izmantot Primostar integrēto hidroizolācijas risinājumu, un, tā kā viņi šo risinājumu ir veiksmīgi izmantojuši arī agrāk un arī mums parādīja, kā šo risinājumu ieviest, nolēmām to izmantot projektā Tērbatas ielā 72.”

 

Kādas ir YIT Latvija domas par “baltās vannas” risinājumu kopumā?

“Mums patika, ka ar materiāliem bija viegli strādāt un tos varēja vienkārši uzstādīt. Pats labākais, ka nebija nekādas līmēšanas un apmetuma veidošanas, tīrs un ātrs darbs! Projekta tapšanas laiks bija ātrāks, nekā bijām pieraduši agrāk, kas mums bija tikai bonuss!”

 

Vai YIT Latvija plāno turpināt sadarbību ar SIA Primostar par “baltās vannas” hidroizolācijas risinājuma pielietošanu?

“Ja varēsim, tad noteikti to darīsim! Risinājums ir ātrs un vienkāršs, un plaisu veidotāji ir ģeniāli piemēroti rukuma plaisu kontrolei!”

SIA YIT Latvija
Ģenerāluzņēmējs

Ingars Grimza
Projekta vadītājs

Tērbatas iela 72 

Vienā no populārākajām un vēsturiskākajām ielām Rīgas centrā, kas ir Tērbatas iela, ieplānotas divas jaunas daudzdzīvokļu un komercēkas. Daudzdzīvokļu ēka pieder uzņēmumam YIT un uzņēmumam BTA Baltic Insurance Company AAS, kas pārstāv uzņēmumu Vienna Insurance Group.

Pie daudzdzīvokļu nama nav paredzētas stāvvietas. Tā vietā uzsvars likts uz labiekārtoto iekšpagalmu, kurā saglabājies gadu desmitiem sens ozols. Autostāvvieta tiks izbūvēta pazemē, daudzdzīvokļu namos būs liela velosipēdu noliktava.


Ja vēlaties uzzināt, vai un kā mēs varam izmantot “baltās vannas” metodi, lai jūsu betona konstrukcijas padarītu ūdensizturīgas un paātrinātu liešanas procesu, sazinieties ar mums, un mēs kopīgi izskatīsim projektu.


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


Vai jūs pareizi hidroizolējat salaiduma šuves?
2022