Vai jūs pareizi hidroizolējat salaiduma šuves?
2022


Veicot betona konstrukciju hidroizolāciju, kā vienu no darba daļām ir svarīgi noblīvēt salaiduma šuves, kuru ūdensnecaurlaidība jānodrošina gan “melnās vannas”, gan “baltās vannas” metodes gadījumā.

Mūsdienās ir trīs galvenie veidi, kā hidroizolēt salaiduma šuves:

Turpmāk izklāstīsim, kādos apstākļos un kādos veidos tos var izmantot, īpaši hidroizolācijas vajadzībām. Pievienojam arī dažus novērojumus par dažādiem risinājumiem, ar kuriem esam saskārušies savā darbā vairāku gadu laikā.

Salaiduma šuvju profili jeb salaiduma loksnes

Salaiduma šuves profils būtībā ir perpendikulāri novietota barjera salaiduma šuvē, kas ūdenim noteikta spiediena diapazonā (pārbaudīt datu lapu) neļauj tikt tai pāri. Lai nodrošinātu labāku izstrādājumu ūdensizturību, profiliem tiek pievienots pārsegs, kas novērš ūdens pārvietošanos pāri profilam. Mūsu pārdotajiem WPM profiliem ir pievienots minerālais pārklājums, kas sacietēšanas laikā kļūst viendabīgs ar betonu. Turklāt viendabīgā sasaiste rada lielāku ūdensizturību, kas savukārt nodrošina ūdensnecaurlaidīgāku mezglu. WPM salaiduma šuvju profilu pierādītā ūdensizturība ir 2,4 bāriskatiet vairāk šeit.

Lai nodrošinātu, ka salaiduma šuvju profili var pildīt tiem paredzēto funkciju, to uzstādīšana jāpapildina ar piemērotu betona lējumu. Vājš betona lējums t. i., nepietiekošs un nevienmērīgs betona blīvums ap profilu, rada porainas betona struktūras, kas ūdenim ļauj iespiesties salaiduma šuvē pāri salaiduma loksnei. Tāpēc īpašu uzmanību esam pievērsuši konkrētajiem darbiem, kuriem esam sagatavojuši arī atsevišķu pamācību, ko varat apskatīt šeit.


Salaiduma šuves loksni var izmantot tikai uz vietas ielejamam betonam. Profilus iespējams uzstādīt grīda-siena un siena-griesti salaiduma šuvēs gan liešanas laikā, gan pirms liešanas, un tas būtiski neietekmē rezultātu. Tomēr siena-siena un grīda-grīda salaiduma šuvju gadījumā ir svarīgi, lai profili pirms liešanas būtu pareizi novietoti un nostiprināti. Lai vienkāršotu šo salaiduma šuvju veidošanu, piedāvājam WPM Stop-End profilus (slēptais veidnis), kas salaiduma šuvē darbojas arī kā ūdens barjera.

Vēlamies vērst jūsu uzmanību uz to, ka, veicot betonēšanas darbus, nedrīkst uzkāpt uz jau uzstādītas un pārlietas salaiduma loksnes. Bojātas un saliektas salaiduma loksnes produktu padara neefektīvu. Bojātās vietas noteikti jāatzīmē un jāsalabo, vai nu pievienojot jaunu tā paša produkta gabalu vai blakus loksnei, piemēram, papildu māla lenti vai injekcijas šļūteni.

Uzbriestošās salaiduma lentes (māla lentes)

Uzbriestošās salaidumu lentes kā hidroizolācijas materiāli tiek izmantotas jau gadu desmitiem. To galvenā funkcija ir iesūkt sevī ūdeni un pēc tam uzbriest, bet, izvadot ūdeni, sarauties. Svarīgi atcerēties, ka arī uzbriestošo salaidumu lentu gadījumā betona blīvēšana jāveic kvalitatīvi.

Uzbriestošās salaidumu lentes darba salaiduma šuvēs tiek piestiprinātas ar speciālu līmi vai profilētu metāla sietu un skrūvēm. Izmantojot profilētu sietu, māla lenti var ieklāt jebkuros laikapstākļos. Turklāt liešanas laikā siets drošāk nostiprina māla lenti, un ielietais betons lenti nevar izspiest. Iepazīstoties ar dažādām stiprināšanas metodēm, mēs iesakām profilēto metāla sietu izmantot visā apjomā, lai nodrošinātu ekspluatācijā visdrošāko risinājumu.

Uzbriestošās salaiduma lentes ir ideāli piemērotas izmantošanai salaiduma šuvēs, kas atrodas pastāvīgā mitruma vai ūdens spiediena ietekmē. Labs piemērs ir ūdens tvertnes vai citas betona konstrukcijas, kas pastāvīgi atrodas mitrā vidē. Māla lentes to izplešanās un saraušanās īpašību dēļ nav piemērotas izmantošanai konstrukcijās, kas var izžūt. Tas tāpēc, ka māla lentes uzbriešanas laiks ir 1–1,5 dienas, kas var izraisīt īslaicīgu ūdens iesūkšanos caur darba salaiduma šuvēm.

Gadu gaitā esam secinājuši, ka mūsu klimatiskajos apstākļos vispiemērotākā uzbriestošā salaidumu lente ir māla lente, kuras mehāniskā stiprināšana ar profilētu metāla sietu ļauj to uzstādīt visos gadalaikos neatkarīgi no laikapstākļiem.

Injekcijas šļūtenes

Injekcijas šļūtene ir paredzēta starp esošo un jauno konstrukciju esošās salaiduma šuves hidroizolācijai. Šļūteni var piepildīt ar injekcijas sveķiem aptuveni 28 dienas pēc betona ieliešanas. Ir svarīgi, lai injekcijas šļūtenes kontūras garums nepārsniegtu 10 metrus. Garāku salaiduma šuvju gadījumā šuve jāsadala vairākās kontūrās, kuru garums ir mazāks par 10 metriem.


Injicēšanai svarīgi šļūtenes sākuma un beigu galus izvilkt no konstrukcijas, lai tiem būtu viegli piekļūt. Uzstādīšanai izmantojiet tikai tam paredzētos pievienotos savienojumus un uzstādīšanas sietu, un izvēlieties vai nu betona skrūves, vai naglu dībeļus. 

Injekcijas procesa sākumā šļūtenē esošais gaiss tiek izvadīts un aizstāts ar injekcijas sveķiem. Pie atbilstoša spiediena šļūtenes sieniņās esošās atveres atveras, un sveķi no šļūtenes var pilnībā izplūst un salaiduma šuvē vienmērīgi sadalīties. 


Uzmanību! 
Attēlā parādīta nepabeigta instalācija.

Injekcijas šļūteni parasti izmanto arī kā papildu garantiju kombinācijā ar kādu citu salaiduma šuves hidroizolācijas risinājumu, piemēram, šuvju profiliem vai māla lentu. Ja no profila vai māla lentes ir sākusies ūdens noplūde, to var aiztaisīt ar injekcijas šļūteņu palīdzību.

Vēršam uzmanību, ka injekcijas šļūteņu izmantošana kā papildu hidroizolācijas risinājums salaiduma šuvēs, ir vislētākais un ekspluatācijā uzticamākais veids, kā apturēt sūci.

Kopsavilkums

Ir vairāki veidi, kā hidroizolēt salaiduma šuves, un katrs no tiem pareizajos apstākļos darbojas ideāli. Ir svarīgi zināt, kādus materiālus izmantot dažādās konstrukcijās, un hidroizolācijas materiālus izvēlēties atbilstoši mērķim. Šādā veidā ir iespējams izstrādāt efektīvu un ekonomiski izdevīgu ūdensnecaurlaidīgu risinājumu.


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


Ūdensnecaurlaidīgi caurvadi betona konstrukcijās
2022