Ūdensnecaurlaidīgi caurvadi betona konstrukcijās
2022



Ja vēlaties izvadīt cauruli vai kabeli caur pazemes konstrukciju (siena-grīda-griesti), mūsu produktu klāstā atradīsiet KRASO caurvadu čaulas, čaulās iekļautos blīvējuma elementus un Doyma blīvējuma ķēdes, lai nodrošinātu ekspluatācijā uzticamu un normām atbilstošu darba izpildījumu.

KRASO produktu klāstā ir vairākas caurvadu čaulas, no kurām mūsu klientu vidū populārākās ir Type FE/MI un BDF.

No Doyma produktu klāsta kā blīvējuma variantu piedāvājam blīvējuma ķēdi, kuras dažādie veidi ļauj rast blīvējuma risinājumu arī daudzās neparastākās situācijās.

Kas ir KRASO caurvadu čaulas un blīvējuma elementi?

KRASO caurvadu čaulas ir paredzētas ērtai ūdensnecaurlaidīgai cauruļu un kabeļu izvadīšanai jaunā ielieta betona sienā un grīdā. KRASO pielieto vienkāršu fizikas likumu – par čaulu izvēlēta stipra un triecienizturīga plastmasas caurule, ap kuru pievienots četros viļņos izvirzīts gumijas elements, kas darbojas kā šķērslis. Spiediena ūdens iekļūšanas gadījumā, ielejot to betonā, tas darbojas kā barjera savienojumā starp betonu un čaulu.

KRASO blīvējuma elementi ir daudzfunkcionāli un paredzēti dažādu cauruļu un kabeļu blīvēšanai. Blīvelementi ir apaļi gumijas elementi, kuriem abās pusēs ir pievienoti metāla gredzeni, kas savienoti ar skrūvēm caur blīvi. Kad skrūves tiek pagrieztas, metāla gredzeni, kas pārvietojas kopā, sāk izspiest gumijas blīvi starp tām, veidojot vienmērīgi ciešu ūdensnecaurlaidīgu savienojumu starp čaulu ap to un izvadītajām caurulēm vai kabeļiem. Produktu klāstā ir dažāda veida blīvējuma elementi, un rūpnīcā ir iespēja izgatavot arī visus īpašos risinājumus ar īsu piegādes laiku. Iesakām konsultēties ar mūsu speciālistiem jau pašā projekta sākumā, lai mēs varētu laikus atrast labāko risinājumu.

Ar ko Doyma un KRASO risinājumi atšķiras?

Doyma blīvējuma ķēde sastāv no gumijas elementiem, spiediena plāksnēm un skrūvēm. Atkarībā no gumijas elementu tipa un skaita ir iespējams nokomplektēt blīvējuma risinājumus dažādām sienu atveru un cauruļu/kabeļu kombinācijām. Izvēle ir plaša, taču joprojām nav iespējams piedāvāt risinājumu pilnīgi visām kombinācijām. Pirms urbumu veikšanas noteikti jautājiet mums padomu.

Blīvēšanas ķēdes priekšrocība ir tā, ka to vienmēr var uzstādīt ap jau uzstādītām caurulēm, jo blīvējuma ķēde ir atverama. Pievelkot skrūves, jāievēro norādītais pievilkšanas griezes moments, noteikti izmantojiet uzgriežņu atslēgu ar dinamometru! Ja skrūves ir pārāk pievilktas, pastāv risks sabojāt cauruli vai blīvi. Ir iespējami arī Doyma ķēdes blīvējumi, un pat ieteicams tos izmantot caur hidroizolētu caurvada čaulu, piemēram, KRASO blīvējuma elementus.


Taču, izmantojot tieši caur urbtu betona sienu ierīkotus blīvējuma elementus, jāatceras, ka, lai ūdens neiekļūtu konstrukcijā, blīvējums ir jāuzstāda pēc iespējas tālāk ūdens pusē. Tas samazina risku, ka sienā izvietotie armatūras stieņi, kas tika pārgriezti urbšanas laikā, korozijas ietekmē tiktu bojāti. Ja korozijas risks ir augsts, tad, lai novērstu korozijas radītos bojājumus, caurvada sienas iespējams arī hidroizolēt ar speciāli šim nolūkam izstrādātiem produktiem DOYMA Curaflex 1716 (Aquagard special paint) un DOYMA Curaflex 1711 (Aquagard primer). Plašāku informāciju par produktiem un to lietošanu varat jautāt mūsu speciālistiem.

Kāpēc izmantot tieši čaulu, bet ne izurbt caurvadu pēc betona ieliešanas?

Ja nav īpašu vienošanos ar urbumu veicēju, urbšana ar materiāla izmaksām šobrīd ir gandrīz divas reizes dārgāka nekā čaulas integrēšana konstrukcijā pirms liešanas. Vēl par labu čaulām runā tas, ka, iefrēzējot betona konstrukcijā vienu vai vairākas čaulas, tiek urbts arī caur armatūru, kas novājina konstrukciju, kā arī var rasties potenciāli konstrukcijas bojājumi, ja tā netiek izolēta. Izmantojot caurvadu čaulas, armatūru zināmajā čaulas vietā jau var sagatavot tā, lai tā nesaskartos ar ūdeni un mitrumu, tādējādi novēršot gan korozijas risku, gan konstrukcijas vājināšanos.

Vai vienam vai otram produktam ir priekšrocības

Kopumā katram produktam ir savi plusi un mīnusi – viss atkarīgs no lietošanas vietas un metodes.

        Atšķirības:

  • Ar KRASO blīvēm iespējams noblīvēt arī plānākus elektrības kabeļus, šim nolūkam ir izveidoti atsevišķi blīvējuma elementi;
  • KRASO ir pārgājis uz klick sistēmu, kurai vairs nav nepieciešama momenta atslēga, lai panāktu pareizu stiprību – to nav iespējams pārvilkt;
  • Doyma ķēdes blīvējumu var uzstādīt arī pēc caurules uzstādīšanas, nepasūtot īpašu blīvējumu;
  • KRASO blīvēm abās pusēs ir vienots metāla gredzens, kas nodrošina ātrāku, vieglāku un drošāku savienojumu;
  • Blīves ar KRASO klick sistēmu var izmantot atkārtoti.

     Līdzības:

  • Abus risinājumus var izmantot gan caurvadā, kura izveidē izmantotas caurvadu čaulas, gan arī iefrēzētā caurvadā, kam nav caurvada čaulas;
  • Abiem blīvējuma elementiem variantā bez blīvgredzeniem ieteicams veikt hidroizolāciju ar atbilstošajiem materiāliem.


Veidojot caurvadu, galvenās caurvadu čaulu izmantošanas priekšrocības ir materiālie ietaupījumi, ekspluatācijas uzticamība un uzstādīšanas ērtums. Pilnīgs caurvada risinājums (caurvada čaula + blīvējuma elements) parasti ir lētāks un ekspluatācijā uzticamāks nekā caurums, kas tiek izfrēzēts pēc betona liešanas.

Taču caurvadu čaulām ir jāpievērš lielāka uzmanība jau projektēšanas brīdī, un čaulu atrašanās vietas jāieplāno jau pirms betonēšanas. Tas, salīdzinot ar urbšanu, vēlāk nodrošina mazāku kļūdīšanās iespējamību.

Šajā sakarībā uzsveram, ka caurvadus vienmēr ir iespējams pieurbt klāt, un, ja kāda čaula gadījusies nepareizā vietā, tās var aizvērt ar produktiem WFP PU Flex 35 vai KÖSTER KB-Flex 200 ar ASOCRET-VK30 (INDUCRET-VK30) vai ASOCRET-VK100 (INDUCRET-VK100). Par lietošanas metodēm konsultējieties ar mūsu speciālistiem!

Lielākās kļūdas, ko mēs redzam uz objektiem, ir saistītas ar caurvadiem.​

 
Vairāk nekā 20 gadu laikā mēs esam redzējuši daudz dažādu risinājumu mēģinājumu, taču šeit ir norādītas galvenās un visbiežāk sastopamās kļūdas un ar tām saistītās bažas:

  • caurvadi tiek izveidoti pārāk tuvu viens otram, un vairāki kabeļi ir izvilkti caur vienu un to pašu caurvadu vienā mudžeklī un hidroizolēti ar celtniecības putām;
  • netiek izmantotas pareizas caurvadu čaulas – izmantojot putuplastu kā formu, caurvadi tiek veidoti pašiem, kas vēlāk betona liešanas laikā kļūst ovāli;
  • pirms darbu uzsākšanas netiek prasīta konsultācija ar caurvada veicēju – atveru izmēri ir nepareizi attiecībā pret caurulēm un blīvēm;
  • tiek izgatavotas četrstūra atveres, kuras nevar noblīvēt;
  • caurvada čaula (parasta plastmasas caurule, kas netur ūdeni) ir noslēgta ar celtniecības putām vai citu līdzīgu materiālu.

Visas šīs situācijas ir jānovērš pēc būvniecības, jo tās negarantē ūdensnecaurlaidību. Un šādas korekcijas parasti ir daudzkārt dārgākas nekā uzreiz pareizi ieviestas metodes.

Kā pareizi izplānot caurvadus?

Lai iegūtu ekspluatācijai visdrošāko risinājumu, iesakām izmantot caurvada čaulu kopā ar blīvējuma elementu. Praksē tomēr ir izplatītas divas metodes:

Caurvads kopā ar caurvada čaulu:

Lai nodrošinātu pareizu caurvadu kopā ar caurvada čaulu, ir nepieciešams to plānot kā daļu no darbiem pirms būvniecības. Tā kā caurvada čaula ir jāuzstāda pirms liešanas, ir ārkārtīgi svarīgi ar centimetra precizitāti zināt, kur tiks veidots caurvads un kāda izmēra tam jābūt. Kad pareizā atrašanās vieta ieplānota, uzstādot caurules un kabeļus, ir jāpievieno blīves. Tās jāuzstāda saskaņā ar pareizajām instrukcijām, kas nodrošinās, ka darbs ir paveikts pareizi. Mūsu speciālisti palīdzēs atrast pareizos risinājumus jūsu objektam!

Caurvads bez caurvada čaulas:

Šāds risinājums ir populārs, jo tam nav nepieciešama precīza plānošana. Caurvads parasti tiek iefrēzēts sienā pēc betona ieliešanas, kad tiek uzsākta cauruļu uzstādīšana. Noteikti ir jāpārliecinās, ka atbilstoši caurulei un blīvējuma elementam ir iefrēzēti pareizā izmēra caurvadi – ne lielāki, ne mazāki. Turklāt caurvadu hidroizolāciju ir svarīgi veikt ar pareizajiem līdzekļiem, lai armatūra nesāktu rūsēt un nesāktu lauzt konstrukciju. Mūsu speciālisti palīdzēs atrast pareizos risinājumus jūsu objektam!


Daži pareizi uzstādītu caurvadu piemēri:


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


Kāpēc salaiduma šuvēs veidņu vietā izmantot WPM STOP-END profilu?
2022