Kristāliskā hidroizolācijas piedeva betona konstrukcijās
08.02.2023


Kristāliskais piemaisījums ir betona sastāvdaļa, kas padara pazemes dzelzsbetona konstrukciju ūdensnecaurlaidīgu. Tas arī nodrošina konstrukcijā radušos statisko plaisu “pašārstēšanās” spēju, aizaudzējot plaisas, kuru platums ir līdz 0,4 mm. 

Bet kādas ir galvenās patiesības par kristālisko piemaisījumu, izpētīsim sīkāk. 

BETONS

Tā kā kristāliskais piemaisījums ir ūdensnecaurlaidīgs betona komponents, vispirms jārunā par betonu. Betons ir mākslīgs akmens, ko iegūst, kad sacietē saistvielas, ūdens un pildvielas maisījums. Saistviela un ūdens ir aktīvās sastāvdaļas, kas, mākslīgajā akmenī pārveidojoties, savieno pildmateriālu graudus. Pildmateriāli parasti ir inerti – tie nereaģē ar ūdeni un saistvielu, un tajos izmantoti vienkārši un salīdzinoši lēti materiāli, piemēram, smiltis, šķembas, grants u.c. Pildmateriālu no kopējā betona tilpuma veido 80–90%. 

Būvniecības nolūkos betons ir jāarmē, jo betons ir materiāls ar ļoti augstu spiedes izturību, bet salīdzinoši zemu stiepes izturību. Armatūra palīdz ievērojami palielināt betona stiepes izturību. Dzelzsbetons ir kompozītmateriāls, kas sastāv no betona un tērauda. Kā tika minēts, betonam ir laba spiedes izturība, bet tēraudam ir laba stiepes izturība. Armatūras tērauda profili tiek ievietoti konstrukcijas iekšpusē tikai tās turpmākajā izmantošanas vietā.

KRISTĀLISKAIS PIEMAISĪJUMS

Kristāliskā piemaisījuma galvenās sastāvdaļas ir alumīnija hidroksīds, kalcija hidroksīds un silīcija dioksīds, kas dabā ir vieni no izplatītākajiem savienojumiem. Pateicoties komponentu īpašībām, kristāliskais piemaisījums reaģē ar betonā esošajiem savienojumiem un veido kristālisku struktūru, kas neatgriezeniski aizver poras, kapilārus un mikroplaisas, tādējādi samazinot ūdens iekļūšanu betonā. Ar šo procesu betons iegūst “pašārstēšanās” spēju.
Sīkāk aprakstīt kristāliskās struktūras veidošanās procesa ķīmisko reakciju nav iespējams, jo visu betona kristāliskās hidroizolācijas piedevu receptes un precīzs ķīmiskais sastāvs ir ražotāju komercnoslēpums, kas bieži vien ir aizsargāts arī ar patentiem.

Piemaisījums nedarbojas kā tvaika barjera, neveicina izturību pret koroziju un nebojā armatūru. Betona piemaisījums palielina betona spiedes stiprību, aizsargā betonu no karbonizācijas, hlorīdu un sulfātu izraisītas korozijas. Betona piemaisījuma izmantošana samazina ūdens iekļūšanu divas reizes.

Kristāliskais piemaisījums ir pieejams gan šķidrā, gan pulvera veidā. Mēs savā produktu klāstā esam iekļāvuši pulvera versiju. Izlēmām par labu pulvera versijai, jo tas labi iztur mainīgos laikapstākļus, un atbildīgajiem strādniekiem nav jāuztraucas par ārējām temperatūras svārstībām.

Cita starpā pulveri ir arī vieglāk transportēt un uzglabāt. Vēl viena pulvera priekšrocība ir tāda, ka, tā kā tā deva uz vienu vienību satur vairāk aktīvo savienojumu nekā šķidrā veidā, tas betonam jāpievieno mazāk gan svara, gan tilpuma ziņā. 

Šeit ir svarīgi zināt, ka pirms piemaisījuma izmantošanas vienmēr ir jāveic saderības testi un jānosaka piemērotas devas un betona daudzumi. Ja piemaisījuma daudzums ir pārāk mazs, betons neattīstīs vēlamās īpašības. Izvairieties no kunkuļu veidošanās maisīšanas laikā!

KOPSAVILKUMS

Tomēr viss sākas ar pašu betonu – no tā, kā tas tiek sajaukts un kāds pildvielas materiāls tiek izmantots. Kristāliskajam piemaisījumam ir trīs galvenie komponenti, kas palīdz veidot kristālisku struktūru betonā. Kristāliskas struktūras veidošanās ir sava veida noslēpumains process, ko nevar precīzi izskaidrot, jo svarīgākā informācija atrodas “komercnoslēpuma atvilktnē”. 

Savā produktu klāstā esam izvēlējušies Schomburg un WFP kristāliskā betona piemaisījumus, kurus paši esam pārbaudījuši un kuru efektivitāte ir pierādīta. Mūsu piedāvātie kristāliskie piemaisījumi ir pulvera veidā, jo labi iztur mainīgos laikapstākļus un, salīdzinot ar piemaisījumu šķidrā veidā, betonam jāpievieno mazāk.

Saderības testi ir ļoti svarīgi, tie nodrošina vēlamo galarezultātu un atbrīvo atbildīgos no bažām, ka piemaisījums varētu neveikt savu funkciju. Viss process kopumā ir jāveic kvalitatīvi, un tas jādara profesionāļiem, tikai tā var nodrošināt funkcionālu galarezultātu.


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


Vai zinājāt, ka “baltās vannas” hidroizolācijas risinājums ir zaļais risinājums?
15.11.2022