Hidroizolācijas ekoloģiskā pēda
11.03

Hidroizolācijas ekoloģiskā pēda, pamatojoties uz materiālu izvēli un darbaspēka izmaksām

Hidroizolācijas materiālu īpašības un uzstādīšanas metodes
Ruļļu materiāli pret “baltās vannas” risinājumu

Eiropā ir daudz konkurējošu materiālu, ko izmanto pazemes dzelzsbetona konstrukciju hidroizolācijai. Bet cik mēs esam informēti par šo materiālu īpašībām, to uzstādīšanas veidiem un, pats galvenais, kādu ekoloģisko pēdu tie atstāj uzstādīšanas laikā un pēc tās?  

Turpinājumā sniegsim atbildes uz šiem jautājumiem un uzzināsim, kurš materiāls vai risinājums ir viszaļākais un praktiskākais lietošanā, paturot prātā:

  • materiālu patēriņu,
  • darbaspēka izmaksas.

Nākamajā rakstā apskatīsim, kādus materiālus mūsdienās izmanto pazemes dzelzsbetona konstrukciju hidroizolācijā, bet noslēgumā arī aprēķināsim to izmaksas uz m2. Tādā veidā varēsim redzēt atšķirības materiālu patēriņa daudzumos un izdarīt secinājumus par ekoloģisko pēdu, finanšu ietaupījumu un arī par darbaspēka izmaksu ekonomiju.

Tēmu aplūkosim, analizējot reālajā dzīvē izmantojamos materiālus. No ruļļu materiāliem izcelsim SBS, Köster KSK un WFP Pre-Tec. Salīdzināsim tos arī ar “baltās vannas” jeb iebūvētās hidroizolācijas risinājumu.

PAMATNE

Labas uzstādīšanas pamatā ir sagatavota pamatne, un tas attiecas uz visiem pieminētajiem ruļļu materiāliem. Ideāla pamatne ir līdzena, tīra, sausa un bez caurumiem. Nedrīkst būt asu izvirzītu galu/kabeļu, lielu spraugu vai plaisu. Ruļļu materiāla gadījumā ir svarīgi ņemt vērā, ka pamatnes virsmai jābūt tieši tādai, lai varētu pievienot grunti un lai uzstādīšanas laikā ruļļu materiālu varētu pielīmēt pie konstrukcijas.

“Baltās vannas” jeb iebūvētās hidroizolācijas gadījumā pamatnes virsmas gludums nav tik svarīgs, tā kā uz tās nav jāieklāj neviena membrāna. Taču svarīga ir betona un betonēšanas darbu kvalitāte.


UZSTĀDĪŠANAS VIETAS

Ruļļu materiālus var uzstādīt gan horizontāli, gan vertikāli. Membrānu parasti izmanto pamatu plātņu, mitru telpu, pagraba grīdu, pagraba griestu, balkonu un terašu hidroizolācijai.

“Baltās vannas” risinājums tiek pielietots elektrostaciju dzesēšanas torņos, ūdens attīrīšanas iekārtās un to rezervuāros, tuneļos un metro, betona caurulēs, pazemes garāžās, autostāvvietās, pamatos, pagrabos, tiltos, viaduktos, saliekamajos betona elementos un citās šādu ēku/iekārtu konstrukcijās.

MATERIĀLU SALĪDZINĀJUMS

SBS ruļļu materiāls sastāv no bitumena (bitumens tiek iegūts eļļas pārstrādes laikā), modifikatora un pildvielas, un materiālu iekšpusē ir atbalsta tekstils jeb atbalsta slānis. Jo lielāks ir atbalsta tekstila svars (norma 140–200 g/m²), jo izturīgāks ir SBS ruļļa materiāls. Parasti materiāla biezums ir 2–5 mm robežās, un divu materiālu galu pārklājumam uzstādīšanas laikā jābūt 5–10 cm, turklāt svars ir robežās no 3,5 līdz 5 kg/m² vienā kārtā. Uz SBS ruļļa materiāla esošā pretsaķeres plēve uzstādīšanas laikā ir jānoņem, un visvieglāk to noņemt ar kausēšanas metodi.

Pamatne jāsagatavo, kā aprakstīts iepriekš. Lai uzstādītu ruļļu materiālu, tas ir termiski jāmetina ar gāzes degli, līdz bitumens izkūst, pēc tam materiāls pakāpeniski tiek uzrullēts uz pamatnes virsmas. Karsts bitumens nedrīkst nonākt saskarē ar ūdeni, jo rezultātā notiek pēkšņa izplešanās un sākas spontāns viršanas process. 

Karsta bitumena tvaiki var nedaudz kairināt augšējos elpceļus un acis. Karsts šķidrs bitumens var izraisīt apdegumus, ja tas nokļūst acīs vai nonāk saskarē ar ādu. Cietais bitumens neizraisa ādas kairinājumu, bet kondensējušies bitumena tvaiki gan var to izraisīt.

Uzstādīšanas laikā jāvalkā aizsargbrilles un speciāli benzīna izturīgi cimdi. Materiāls jāuzstāda vismaz divos slāņos. Pēc uzklāšanas ir jāveic pilnīga un rūpīga pārbaude, lai nodrošinātu uzstādīšanas kvalitāti. SBS slāņi jāuzstāda bez gaisa burbuļiem, krokām vai citiem līdzīgiem defektiem. SBS ruļļu materiāla hidroizolāciju nodrošina tikai bez defektiem uzstādīts materiāls. Ugunsnedrošā vai šaurā vietā šo materiālu uzstādīt nedrīkst.

Lielākajā daļā produktu tehnisko datu lapu SBS materiāla kalpošanas ilgums ir norādīts aptuveni 20 gadi, tas nozīmē, ka materiāls ir jāatjauno vismaz 1 reizi, lai saglabātu ēkas ūdensizturību uz 50 gadiem.

Köster KSK ir membrāna, kas sastāv no pašlīmējoša gumijas bitumena maisījuma ar HDPE pārklājuma plēvi. Kaučuks, kas ir membrānas sastāvdaļa, ir ļoti elastīga dabiska vai sintētiska lielmolekulāra viela. Dabīgais kaučuks nāk no Dienvidamerikas un ir ūdensizturīgs, to izmanto, piemēram, ūdensnecaurlaidīgu virsjaku vai apavu izgatavošanai. HDPE pārklājuma plēve ir augsta blīvuma polietilēns.

Plēves īpašības raksturo lieliska cietība, nodilumizturība, ķīmiskā izturība un virsmas spīdums. Tā kā HDPE ir izturīgāks par citiem polietilēna veidiem, to izmanto arī, piemēram, cisternu izgatavošanai vai gāzes un ūdens cauruļu presēšanai. Kopējais membrānas biezums ir 1,5 mm, un pārklājumam jābūt vismaz 50 mm. Svars saglabājas ap 1,66 kg/m2.

Šis ruļļu materiāls ir radona, metāna un ūdens tvaiku necaurlaidīgs, un to ir pārbaudījis ražotājs. Tā kā materiāls ir pašlīmējošs, uzstādīšanas laikā nav nepieciešams izstrādājumu termiski apstrādāt vai izmantot papildu aprīkojumu.

WFP Pre-Tec ir iepriekš uzstādāma speciāli laminēta hidroizolācijas membrāna. Tā sastāv no plastmasas slāņa, līmes slāņa un granulēta slāņa. Šis materiāls pilnībā saķeras ar svaigu betonu. Uz vienas membrānas malas ir līmlente ar pašlīmējošo līmi, kas palīdz izveidot ūdensnecaurlaidīgu savienojumu. Membrāna ir arī izturīga pret radonu un ūdens tvaikiem. Rādītāju izteiksmē materiāla biezums ir 1,5 mm, un pārklājumam šajā gadījumā jābūt 75 mm, bet materiāls jāpievieno tikai VIENĀ kārtā. Svars ir aptuveni 1,55 kg/m2. 

Uzstādīšanas laikā nav nepieciešams papildu aprīkojums, jo šī membrāna ir iepriekš uzstādāma un pašlīmējoša. Membrāna tiek uzstādīta uz piemērotas nesošās virsmas pirms armēšanas un betonēšanas darbiem, un, ielejot betonu, tā salīmējas ar svaigu betonu. Ir svarīgi norādīt, ka betons ir jālej vismaz 45 dienas pēc Pre-Tec uzstādīšanas un membrāna betona liešanas laikā nedrīkst tikt bojāta.

​“Baltā vanna” ir jaunākais būvniecības praksē pielietojamais hidroizolācijas risinājums, kas sastāv no trim daļām. Pirmā daļa ir salaiduma šuvju profili (salaiduma loksnes), kas tiek pievienoti betona salaiduma šuvēm pirms liešanas vai liešanas laikā. Kā otro varam izmantot plaisu veidotāja profilu, lai kontrolētu rukuma plaisas un ielietu lielākus betona apjomus. Kā trešo izmantojam kristālisko piedevu, ko betona rūpnīcā pievieno betona maisījumam un kas betonam piešķir “pašārstēšanās” spēju.

Salaiduma loksnes

Salaiduma šuvju profili ieiet salaiduma šuvēs, novēršot ūdens plūsmu caur salaiduma šuvi, materiāla produkta datu lapā norādītajā ūdens spiediena apjomā.

Salaiduma šuvju profili ir izgatavoti no 0,5 vai 0,7 mm biezas cinkotas tērauda loksnes. Tērauda loksnes viena puse ir pārklāta ar speciālu minerālo pārklājumu, kas palīdz nodrošināt saķeri ar betonu un salaiduma šuves labāku ūdens necaurlaidību. 

WPM® salaiduma loksnes 125R materiāla patēriņš m2–0,57kg/m un WPM® 80R–0,32kg/m.

Plaisu veidotāja profils​

Rukuma plaisu kontrolei tiek izmantots plaisu veidotāja profils, kā rezultātā plānotā rukuma plaisa ir uzreiz ūdensizturīga un vēlamajā vietā. Profilu pārbaudītā ūdens spiediena izturība ir 2,4 bāri.

Plaisu veidotāja profils sastāv no tērauda loksnes, kas vienā pusē pārklāta ar īpašu elastīgu minerālo pārklājumu. Z veida tērauda loksnes, kas savienotas perpendikulāri tērauda loksnei ar cinkotu minerālo pārklājumu, piešķir rukuma plaisai saistošu trapeces profila formu, kas palīdz saglabāt konstrukcijas stiprības īpašības. Ūdens barjeras loksnes ar minerālo pārklājumu platums ir 150 mm, Z veida tērauda loksnes pārsegu garums perpendikulāri ūdens barjeras loksnei ir atkarīgs no konstrukcijas biezuma. WPM® Crack Inducing Waterstop (20/60/20) materiāla patēriņš ir 1,11+0,4=1,51kg/m.

Plaisu veidotāja elements tiek uzstādīts konstrukcijas vidū starp armatūras stieņiem. Tērauda loksnes pārsegi ir saliekti leņķī, kas plaisai dod saistītās plaisas šķērsgriezumu un tādējādi saglabā konstrukcijas stiprības īpašības. 

Kristāliskais betona piemaisījums


Kristāliskais piemaisījums piešķir betonam “pašārstēšanās” spēju, un kopā ar plaisā nonākušo ūdeni piemaisījums var aizvērt betonā radušās statiskās plaisas, kuru atvēruma platums ir mazāks par 0,4 mm.

Sīkāk nav iespējams izskaidrot kristāla struktūras veidošanās procesa reakciju vienādojumus, jo visu piedevu receptes un ķīmiskais sastāvs, kas samazina betona kapilāro ūdens uzsūkšanos, ir ražotāju patentētas formulas un nav publiska informācija.  

Piemaisījums nedarbojas kā tvaika barjera un neveicina izturību pret koroziju, kā arī nebojā armatūru. Betona piemaisījums palielina betona spiedes stiprību, aizsargā betonu no karbonizācijas, hlorīdu un sulfātu izraisītas korozijas. Mūsu produkta pārbaudītā spiedes stiprība ir 12 bāri. Kristāliskās piedevas izmaksas WFP CA gadījumā – 1m³= 3kg

Pirms piemaisījuma lietošanas ir svarīgi vienmēr veikt saderības testus un noskaidrot atbilstošo devu un betona daudzumu. Izvairieties no kunkuļu veidošanās maisīšanas laikā! 

MATERIĀLU UZGLABĀŠANA

Jaunākos ruļļu materiālus var uzglabāt līdz 24 mēnešiem, SBS materiālu var uzglabāt līdz 12 mēnešiem. “Baltās vannas” risinājuma gadījumā profili glabājas 36 mēnešus, bet kristāliskais piemaisījums – 12 mēnešus. Visos gadījumos jāņem vērā, ka produkti jāuzglabā vēsā, sausā vietā un oriģinālajā iepakojumā.

KOPSAVILKUMS:

Visi dati ņemti no produktu datu lapām vai publiskas informācijas. Salīdzinot šos datus, kļūst skaidrs, ka materiālu daudzums un svars ir ļoti noteicošs attiecībā pret vidi. Skaitliskie dati parāda, cik daudz hidroizolācijas materiāla nepieciešams izmantot uz m2, lai nodrošinātu pareizu un starptautiskajiem standartiem atbilstošu hidroizolāciju.

Materiālu patēriņš

Tālāk veiksim kalkulāciju, kas parāda materiālu patēriņu uz m2 visiem trim hidroizolācijas veidiem.

  • SBS ruļļu materiāla biezums ir no 2 līdz 5 mm un pārklājumam jābūt no 5 līdz 10 cm, svaram jāsaglabājas robežās no 3,5 līdz 5 kg/m².
  • Köster KSK gadījumā skaitļi ir gandrīz 2 reizes mazāki. Membrānas biezums ir 1,5 mm, un pārklājumam jābūt vismaz 50 mm. Svars paliek 1,66 kg/m2.
  • Pre-Tec gadījumā rādījumi ir gandrīz tādi paši kā Köster materiāla gadījumā. Materiāla biezums ir 1,5 mm, un pārklājumam jābūt 75 mm. Gan Köster KSK, gan WFP PreTec materiāls jāpievieno tikai VIENĀ kārtā. Svars ir aptuveni 1,55 kg/m2.

SBS ruļļu materiāls jāuzstāda vismaz 2 slāņos, bet Köster KSK un WFP Pre-Tec gadījumā pietiek ar 1 slāni. No tā varam secināt, ka Köster un Pre-Tec patēriņš salīdzinājumā ar SBS ir gandrīz 4 reizes mazāks. Turklāt SBS vidējais kalpošanas laiks datu lapā norādīts 25 gadi, bet KSK un Pre-Tec materiāliem – 50 gadi, tas nozīmē, ka materiāla patēriņš šajā kontekstā vēl jo vairāk dubultojas, proti 8 reizes.

Runājot par materiālu izmaksām konkrētā paraugobjektā, ņemsim, piemēram , konstrukciju ar hidroizolācijas laukumu 368m², no kuras sienas ir 168m² un grīda 200m².

  1. Šajā objektā SBS ruļļu materiāla patēriņš kopā ar salaiduma loksnēm ir 9,7kg/1m², kas kopā veido 3776,9 kg hidroizolācijas materiālu.
  2. Klasiskās hidroizolācijas gadījumā kopā ar salaiduma loksnēm materiāla patēriņš ir 2,1 kg/1m², bet viena un tā paša objekta gadījumā kopējais materiāla patēriņš ir 808,8 kg.
  3. Baltās vannas” jeb iebūvētās hidroizolācijas gadījumā materiālu patēriņš ir 1,05kg/1m², kas kopā sastāda 384,8 kg.

Darbaspēka izmaksas

Aprēķinot darbaspēka izmaksas tāda paša izmēra objektam, ņemam vērā, ka darbā vienlaikus ir 3 cilvēki un viņu darba dienas garums ir 8 stundas. Salīdzinājums ir balstīts uz minimālo uzstādīšanu uz kvadrātmetru vienas darba dienas laikā (50m2). Kompleksa objekta hidroizolācijas gadījumā darbaspēka patēriņš ir 6–8 dienas (24–32 h), ja pielieto mūsdienīgus ruļļu materiālus. SBS ruļļu materiāla gadījumā šis skaitlis ir jādubulto, jo materiāls jāuzstāda vismaz 2 kārtās, t.i., 14–16 dienas (48–64 h). “Baltās vannas” risinājuma gadījumā darbaspēka patēriņš salaiduma profilu un plaisu veidotāja profilu uzstādīšanai ir aptuveni 5 h. 

No aprēķiniem varam secināt, ka materiālu un darbaspēka patēriņa ziņā “baltās vannas” hidroizolācijas risinājums ir optimālākā un līdz ar to arī zaļākā izvēle. Paturot to prātā, vienmēr ir jāņem vērā konstrukcijas uzbūve un paredzētais ekspluatācijas mērķis. Ir svarīgi ņemt vērā, kur objekts atradīsies un kādiem nosacījumiem tam jāatbilst. “Baltās vannas” risinājumu padara vieglāku un ērtāku tas, ka visi materiāli ir uzstādīti konstrukcijas iekšpusē, tas savukārt nozīmē, ka hidroizolācijas nodrošināšanai nav jāveic būtiski speciāli papildu darbi.


Dzintars Tuvikens  

Pārdošanas vadītājs 

   +371 2510 3150
  dzintars@primostar.lv

Es piekrītu, ka šī vietne saglabās informāciju, ko es sniedzu, lai atbildētu uz manu pieprasījumu.

Separate email addresses with a comma.


Kristāliskā hidroizolācijas piedeva betona konstrukcijās
08.02.2023